Saturday, March 9, 2013

Kentang Sardin Bujang



Bahan- Bahan
Sardin (1 tin bersaiz kecil)
Bawang besar (1 biji - dipotong)
Bawang putih (1 ulas - diketuk)
Cili besar (dipotong)
Kentang (2 biji - direbus dan dipotong dadu)
Lada giling
Gula melaka
Garam (MSG tidak digalakkan atas faktor penjagaan kesihatan)

Cara-cara
1.Panaskan minyak 5 sudu. Masukkan 2 sudu besar lada giling.
2. Masukkan sedikit gula melaka. Kacau hingga lada giling separuh masak.
(Jangan sampai hangit, pahit pulak nanti)
3. Masukkan bawang besar dan bawang putih. Goreng seketika.
4. Masukkan sedikit air.
5. Masukkan sardin. Goreng sehingga pecah minyak.
6. Masukkan garam. Kemudian masukkan kentang.
7. Goreng sehingga pekat.
8. Sedia dihidangkan.

Boleh dimakan bersama keropok keping. Kentang sebagai pengganti nasi (memandangkan karbohidrat yang tinggi).
Even a 1000 cups of coffee with a friend it is too little (n_n)v

No comments:

Post a Comment