Saturday, May 28, 2011

Uneasy Life Lies Ahead

Boss:"u bertolak gi Canada baper haribulan?"

Aku terkedu..kantoi! Soalan nih yanng aku malas nak reply and response...

Boss:"syuhada, r u listening?" (confused)

Aku:" eerrr...saya tak gi..." (takut)

Boss:"y didn't u go?" (suprise)

Aku:"i didn't get the invitation. And I dun think I need to go anyway.." (dengan takut dan berdebar...please god..dun make him pissed off...)

Kedua2 kami terkedu di hujung talian masing2...hmmm... Rasa cam nak gugur jantung aku nih... Aku ingat aku akan selamat bila aku wat2 tak dengar masa dia cakap pasal Canada kat aku hari tuh...

Emmm....

Hmmmmm.....

errrr.........

(Apa lagi alasan aku....)

Actually tak sempat pon kalo i nak wat visa skarang..(already may,the travelling will be on June...)

Then, dia setuju. "Takper.. I yang gi. U prepare everything. I nak file and report pasal study tu. Malu la kita kalo tak start randomize pt lagi... Dah bulan brapa dah ni.. I'm sick of waiting!"


"I'm sick of being dis slow too"

Aku pon penat dah boss.. bukan senang nak setel sumer tuh.. Aku pi meeting sana sini nak pastikan benda tu cepat berjalan...

And aku balik kul8 malam semata2 nak setelkan fail tuh...

Aku penat dah....


*Uneasy lies the head that wears a crown..I should have never wear dat crown anyway....


Even a 1000 cups of coffee with a friend it is too little (n_n)v

Thursday, May 26, 2011

Black Coffee Overdose

Inilah Assistant yang aku tanah gemburkan selama ini...

dibuli...

Hari ni....aku pagi2 nih macam aktif ckit. Sebab minum 3 cawan kopi. Mak aih! (baca dengan nada terkejut).
So, 'as usual', semalam ngan hari nih dia keje tanpa henti sbb aku dah bagi ARAHAN dalam bentuk KUKU BESI Hitler, untuk dia setelkan sumer fail tuh.. (gelak jahat).

Aku lak, fokus pada 'another study', carik patient yang seswai... Tapi oleh kerana terlebih kafein dah dalam badan aku, aku jadi tak tentu arah. Rangsangan saraf yang ter'over' menyebabkan keje aku cepat siap. Walla! So aku amik masa utk bergambar dan main2 cket...

Aku tak pasti sama ada boss dah balik dari Melbourne ke blom...
Sbb pagi2 buta (aku lum bangun tido), dia dah anta mesej. Alangkah 'bahagia' bila bangun tido (utk tengok jam kul baper), nama beliau terpampang kat 'screen phone' aku.. Kan bagus kalo ada 'stalker' aku wat camtuh..hahaha..

(anyway..ada ke org nak stalk aku??perasan minah ni)

Oleh kerana 'line' Maxis aku kena 'bar', aku biar je mesej tuh.. sorry.... Mesti dia tertunggu2 tuh.. Aku konpem kalo aku tak 'reply' dalam sejam lagi, dia 'call'! So, aku cepat2 email dia.. Boss, 'line' kena bar. Cepat balik and bayar!Hahaha..kejam!

(tu pentingnya ada 'sugardaddy' kan??)


Pagi2 lagi pintu mencari jodoh terbukak untuk aku.... 'Wat the heaven'... 

Gini citernyer....

Once upon a time...opps...silap drama!

Pagi nih...patient aku ddatang amik ubat... dia siap tepon aku untuk jumpa..nak update status INR dia katanya (aku paham niat asal dia)... Aku pon cian kat pakcik tu kan, dah la kaki sakit... So aku pelawa diri untuk turun jumpa... Orang tua, kena jaga....

Hari ni dia bawak anak lelaki dia.. Amboi.. baik hati pakcik nih kenalkan anak dia kat aku. Aku tak perasan lak masa aku gi umah dia dulu anak dia tu ada.. Hati dah tersuka kat anak dia yang kat Mesir tuh..Haha... Gurau jer... bagos tol pakcik ni..tak pernah putus asa menjodohkan aku... Sabar.. Hati saya blom terbukak lagi.... 


sebab....

Semalam....
dia senyum kat aku..(dulu jer aku minat dia) ...senyuman yang mencairkan coklat atas kuali (stove menyala)..muahaha...
sesajer je...dia memang suka senyum. Tu memang kelebihan dia kot...

tapi paling aku suka sorang dokter nih..jarang sangat senyum, tapi bila dia senyum,aku and sumer orang (ladies jer k...) cair macam gula kapas masuk dalam mulut..melting without hesitation!

Tips
So, kriteria utama untuk buat aku jatuh cinta:
*Senyum selalu...pastikan gigi putih and shining..lagi cepat aku jatuh cinta!!

Even a 1000 cups of coffee with a friend it is too little (n_n)v

Tuesday, May 24, 2011

Budaya Yang Tak Patut


Please dun try this at home/office

Skroll bawah

 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
V

Budaya Melayu....Paling common

Yang paling common ngan orang melayu nih...nak naik dengan menjatuhkan orang len..bese nih budaya ni kat tempat aku... Kalau orang wat salah, dia suka.. Kalo orang kena marah ngan boss, dia suka jugak..bukan nak bagi support. Lagi suka kalo tengok orang kuar bilik boss sambil nangis and lari ke toilet....pastu konpem kecoh satu bangunan...walla!
Idiom: kill two birds with one strike..hebat!!
Aku: Jadi pemotong rumput la...lagi mulia keje tu...


Budaya Melayu No.2 (less common but still a bit common)

Kaki Kipas..tu dulu...huh! orang tak men la kipas2 skarang.. Pakai aircond kuasa kuda (powerhorse). Nak kata ramai tu takla... Memang terang dan nyata keje tak jalan, tapi boss punya sayang kat dia..tuuuuu  diiiaaaa.. kalo boss sayang sbb dia memang bagus takper, ni sah sah kaki repot and kaki kipas, ampu, penyapu..cian kat orang yang bertungkus lumus wat keje tapi tak dapat pengiktirafan.... Selalunya kaki kipas nih akan secara tak langsungnya masuk kategori 'Budaya Melayu paling common' jugak sbb dia takkan kasi orang bawah maju ke depan dari dia.... Masyaallah...
Aku: Pakai kipas KDK jer...aircond tak berapa nak selesa...

 

Budaya Melayu Kurang Biasa

Lebih sudu dari kuah...Btol ke perumpamaan neh?? Takper.. Boleh kot digunakan.. Hehe..
Banyaknya yang aku tengok, boss jadi kuli and kuli jadik boss... Kesian pon ada, menyampah pon ada...
Yang tak berpangkat lak berlagak macam bigboss... Yang bigboss maintain jer...
Yang kuli komplen macam2, yang boss tak sempat komplen sbb banyak keje nak kena buat and banyak nak kena pikir...
Yang kuli leh duduk goyang kaki sambil melayari FB, layan gosip kat web Mawi Fc... yang boss berjalan macam lipas kudung,travel sana..travel sini... Dunia...dunia....
Aku: decide untuk jadi kuli...leh goyang kaki..


Budaya Melayu Luar Biasa
Ni jenis tak ukur baju di badan sendiri.. Ramai gak la... Apa yang diperhatikan, yang keje gaji  tak seberapa, tapi pakai barang, mak aih..branded.. Bonia ada, CR ada... LV pon ada. Stakat iPhone, sebelah mata leh beli..Padahal takder pon nak bukak2 email...email pon setahun ada dua keping jer kot...call and SMS jer cukup. (ops..aku tau..senang nak berFB or Twitter). Berbaloi kot beli..walaupun pastu jadi pokai giler!
Yang kaya duit berkepuk, pakai Sembonia yang sale jer.. Nak beli iPhone pon tangan terketaq2... 
Kadang2 aku lak naik malu bila beli barang branded yang mahal, takut org chop :"ntah2 dia tu kerani jer..". Nak pakai barang mahal rasa bersalah... Tak pakai rasa tak senang... Takper, aku ngaku aku beli bila ada sale kat SOGO jer... Nak beli mahal2, tak mampu.. Haha
Aku : Ukur baju badan sendiri..kalo badan naik, kena buat ukuran baru...

Even a 1000 cups of coffee with a friend it is too little (n_n)v

Friday, May 20, 2011

Bicara Tentang Jodoh

beware of  wat u may wish..
Ada masa terluang (sebab boss takder,gi oversea...) jap hari ni..so aku scroll aku nyer frenz kat FB and usha2 la gambar deorang.. Hmm..kebanyakan deorang nih dah kawen and paling koman pon, dah de pakwe la... Jeles plak tengok orang yang akan menjejakkan kaki ke alam perkahwinan. Seronok tengok gambar pertunangan (dah konpem nak jadi milik orang)... senyuman bahagia cinta bersatu...dan pencarian cinta yang telah berakhir..alhamdulillah....aku saja yang masih mencari2 cinta itu...Perasaan bila ditanya tentang perkahwinan,macam2 rasa..seronok pon ada...kecewa pon ada....











* * * * * 
Dah banyak patient2 aku kat klinik duk tanya pasal inai (duk pakai inai kaki dan tangan).. So deorang ingat aku bertunang la.. Masing2 duk tanya...ditambah ngan cincin kat jari manis aku.. Risau btol deorang tu kot2 aku tak ajak ke majlis kawen aku..

Semalam punya klinik...

Aku menjawab dengan penuh senyuman: "takdela makcik..saya wat rawatan kuku ni..saje nak pakai inai..calon pon takder nak kawen..."

makcik: "ye la tu..orang manis, takkan takder..."

Aku: "makcik jangan risau eh...kalo saya kawen konpem kad sampai gak ke tangan makcik..."
sambil ketawa malu and kecewa sbb deorang tak caye aku single...

* * * * * 
Hari lain di klinik pakar....

Pakcik:"anakanda...macamana result ayahanda?tak bagitahu pon..."

Aku:"la..maaf..saya lupa btol.busy ckit kebelakangan ni..."

Pakcik:"dah lupa kat ayahanda plak...." sambil merajuk kecil...macam2 la pakcik2 kesayangan aku nih...

Aku:"bukan macam tu..saya lupa nak check jer...takper...ayahanda duk kejap,saya pi bukak tengok.." sambil melangkah dari pakcik tu...

Pakcik:"kawen aje..hilangla penyakit lupa tu..."
Sedap plak dia sound aku depan2 orang ramai neh..malu....huhu

funny things to fonder...
Takperla pakcik..insyaallah,saya jemput jika ada yang masuk meminang...janji aku untuk pakcik (n_n)v

* * * * * * *
Next day, aku terima panggilan dari sorang uncle ni. Dulunya dia di'review' kat ospital selayang. Masih simpan nombor aku rupanya.

Uncle: Hallo..syuhada..masih ingat saya ka?"

Aku:"hi uncle..mestila ingat...ada apa2 yang saya buleh tolong ka?"

Uncle:"tada..hali tu uncle pigi ospital selayang..dia cakap jantung uncle takde masalah. uncle mau tau itu report saja..itu dokter cakap report tak ada dalam sistem..."

Aku:"iyakah?maaf uncle..saya sekalang dekat klinik..tala pigi ospital selayang lagi.manyak bizi.takper..uncle kasi number pendaftaran,nanti saya pigi tengok...itu dokter cakap betol punya.uncle jangan risau.kalo dia cakap jantung uncle ok,means ok saja.."

Uncle:"ok..i saja mau check..terima kasih ah...banyak2..lu sudah kahwin ka?itu BF ok ka?"

Aku:"oh..saya tada kawen lagi...mana saya ada BF uncle..."

Uncle:"itu hali sama lu dekat klinik..jumpa saya jugak..macam cina punya olang..saya ingat dia cina..sudah cakap cina sama dia.. (dia ingat Dr.kamal tu BF aku...) ..sambil ketawa malu...

Aku: "itu saya punya boss la uncle...saya takder BF la.."

Uncle:"mau tipu uncle...mesti ada punya...kalu tak ada,lu cari yang baik2,yang boleh jaga sama u..jangan kawen cepat..jangan risau kawen lambat...tak apa tunggu lama ckit untuk dapat BF baik...jangan risau ah..."

Aku:"ok uncle.TQ ah..."

Takper..nasihat uncle akan aku pegang...biar menunggu...daripada tersilap percaturan.. gelojoh memilih, menyesal kemudian... Insyaallah..jika jodoh itu datang, ia berlaku tanpa diduga... sudah tertulis di Loh
Mahfuz akan jodoh masing-masing....aku cuma menunggu...
say it to the whom worth it...

* * * * *

Tu tak termasuk pakcik yang teringin nak bermenantukan aku.. Hensem jugak anak pakcik tu.. dari Mesir lak tu...

Tapi,bak kata orang, jodoh di tangan tuhan. Bukan kehendak aku untuk menentukan siapa pilihan hati..penat dah pakcik tu duk bawak anak bujang dia sorang demi sorang kot aku berkenan...

Maaf pakcik, saya layan pakcik dengan baik, sebab saya berharap suatu hari nanti bila mak atau ayah saya sakit, mereka akan jaga mak dan ayah saya dengan baik jugak.. and dah jadi tanggungjawab saya untuk pakcik rasa gembira dah sihat bila jumpa saya... Sekurang2nya, saya mampu buat bebrapa orang di sekeliling saya gembira...

Terima kasih atas kasih sayang pakcik pada saya...kalau jodoh itu ada, saya mungkin akan jadi ahli keluarga pakcik (n_n)v
it isn't aesy to mainatain the relationship...

Even a 1000 cups of coffee with a friend it is too little (n_n)v

Thursday, May 19, 2011

Tak Mungkin Berpaling

Sejak setahun yang lalu, sampai hari ni...banyak tawaran dari pihak luar (dirahsiakan) untuk aku bekerja di bawah deorang.. Tapi aku berat hati, sesangat.. Antara sebab aku sayang sangat nak tinggalkan kerja ni...

Boss
Mana nak cari boss yang sentiasa back up aku bila orang len kutuk or kata aku tak bagus
Mana nak cari boss yang payungkan korang bila hujan (perumpamaan sahaja)
Mana nak cari boss yang bagi keyakinan kat aku,wlpn ketika tu aku sendiri tak yakin dengan diri
Mana nak cari boss yang faham perasaan dan kedudukan aku hanya dengan pandangan mata
Mana nak cari boss yang sanggup dengar masalah..walau terpaksa tunggu 2 jam...
Mana nak cari boss yang humble macam boss aku
Mana nak cari boss yang pelawa kopi kat orang bawahan macam aku ni
Mana nak cari boss yang sentiasa berterima kasih
Mana nak cari boss yang takkan jawab SMS dengan hanya perkataan "ok"
Mana nak cari boss yang akan kenalkan aku kat orang2 hebat setaraf dia dan bukan taraf aku utk kenal
Mana nak cari boss yang pandang kita lebih seperti insan...mostly pandang macam debu...

Hakikatnya...
Hanya di sini aku jumpa boss yang letak kepercayaan kat aku lebih dari aku sendiri percaya pada diri sendiri

Kawan
Mana nak cari kawan yang memahami dan menceriakan hari hari yang suram
Mana nak cari kawan yang sama2 wat onar and sama2 tanggung akibatnya
Mana nak cari kawan yang back up each other dalam dunia ni
Mana nak cari kawan yang suruh aku senyum masa aku tengah marah
Mana nak cari kawan yang nangis bila aku sedih
Mana nak cari kawan yang nasihat/tegur depan2, bukan belakang2...
Mana nak cari kawan yang temankan aku gi cabut gigi sebab fobia
Mana nak cari kawan yang suka makan kat Al-Rawsha
Mana nak cari kawan yang cuba mengubah agar aku jadi lebih baik

Hakikatnya
Hanya di sini aku jumpa kawan yang sayang kawan lebih dari  aku sayang depa...


Tempat keje
Mana nak cari ofis yang selesa macam bilik boss
Mana nak cari fasiliti yang lebih baik berbanding ofis aku skarang (dekat ngan klinik)
Mana nak cari dokter2 and pakar2 yang hebat kalo bukan kat cni
Mana nak cari nurse2 and attendant yang rajin kalo bukan kat cni
Mana nak cari pantri yang best macam pantri kitorang slalu lepak untuk 'ngeteh'
Mana nak cari kemuafakatan antara staff admin dan staf klinikal mcm kat sini
Mana nak cari patient2 yang baik and senyum macam patient kat cni...

Hakikatnya...
Hanya di sini aku berkobar2 untuk datang keje setiap hari...

Semuanya membuatkan aku gembira...

walaupun kadang2 pagi2 aku dah marah..
walaupun kadang2 aku tak sempat brekfes..
walau kadang2 aku tensen ngan boss yang ganggu hari cuti...
walaupun aku benci bila boss tepon aku tengah drive..
walaupun ada gosip2 liar untuk aku...
walau kadang2 aku gaduh ngan staff...
walau kadang2 deorang cakap aku garang (memang pon..)
walau kadang2 aku jadi depressed...

yang pastinya,aku senyum bila bekerja di sini...

Even a 1000 cups of coffee with a friend it is too little (n_n)v

Thursday, May 12, 2011

Siapa Kawan dan Sahabat..

Apa yang aku dapat tahu beberapa hari yang lepas menjelaskan lagi bahawa memang aku patut tak amik tahu pasal sorang yang aku anggap kawan nih... Dah la jatuhkan kredibiliti aku depan boss aku, ada hati lagi nak jaga and naikkan nama sendiri.. Boss aku, apologize kat die?? Apa yang dia buat sampai orang tua tuh nak apologize kat dia? And kenapa dia tak explain keadaan sebenar, yang benda tu memang silap dia masa depan boss aku?? Huh...macam la aku tak kenal boss aku tu.. Jauh skali nak mintak maaf walaupun salah dia. Kalau say thanks, tu memang dia selalu buat. Kalu say sorry, bullshit la orang yg cakap dia apologize tu. Tak tau la kalo dia kenal boss aku lebih dari aku kenal kan? Hebat kot dia sampai boss aku nak cakap camtu... Geram jugak aku dengar.. dahla tak ngaku salah sendiri, lagi mau tambah cerita da....kasi sedap dimakan kan...memang sedap telinga aku nih dengar...sedap giler.

Pelik sungguh manusia. Aku ingat bila wat baik, orang tolong jaga nama kita.. Tapi tak.Buat baik sebab nak benefit. Fine! Kita tengok saper yang betol and saper yang salah. Sebar lah cerita kat seribu orang pon macam kaki2 gosip, tapi aku tetap ngan hidup aku. Takder effect pon kewujudan dia dalam hidup aku. Ada or takder, it'll stay de same.

Aku tetap Suez Mohd, with my own pride and joy (n_n)v

Aku tak perlu nak sebar citer pasal tuh, pasal nih semata2 nak dapatkan perhatian orang.. and aku tak perlu berkawan dengan orang sebab nak berkawan ngan kawan2 dia.. Aku cari kawan yang sudi bersama2 and bukan berkawan dengan niat nak dapat publisiti ataupun faedah dari kawan. Berkawan dengan yang sudi, menjaga perhubungan dan ikhlas.

Lagipun, aku jarang carik kawan, selalunya kawan yang cari aku.. dari situ kita nampak kewujudan kita dalam hidup seorang kawan, di mana kawan perlukan kita lebih dari kita perlukan kawan... Opss...silap..aku namakan deorang sebagai sahabat.. kerana diorang tak layak dipanggil kawan (terlalu biasa kedudukannya)..

Sahabat, kedudukan nya di hati aku.. yang mana aku bahagia dan gembira bersama mereka.. mereka yang menjalani hidup bersama walaupun bukan berdiri di sebelah, tetapi memerhati dari hati..perubahan fizikal dan emosi...dan bersama melaluinya, malah memberi inspirasi, dan bukan menjatuhkan...

Itulah sahabat...

Thanks to my SAHABAT sepanjang perjuangan di Hospital Selayang dan UiTM,

Leen Hot

Hafizah

dan

Jamil..

No matter wat it takes, they r alwaz be there, not rite beside me, but rite beside my heart...

They r not being there to laugh at me when I fall, but they encourage me to stand up...

They r not there to swap my tears when I cry, but they'd cried wif me...

They r not there to juz laugh wif me when I'm happy, but they cried for my happiness...

Dats the joy of having a frenz...


I dun need a million frenz...  juz need one who will complete the millions frend's soul.... TQ.

Even a 1000 cups of coffee with a friend it is too little (n_n)v

Mad Scientist ~ Not Psychotic

Ada yang kena tikam senyap2 nih..huhu
Got an assistant few days ago.. So, macam bese aku akan bagi dia keje yang tak la berat sangat. Jadi kerani aku jer kan.. Yang lain aku setelkan. Hari ni, aku suruh dia kuarkan botol2 ubat yang dah digunakan, suh dia kira balik tablet tu. Dia amik kotak and letak atas meja. Aku cakap, kira la... Dia tercegat lagi. Apahal? Dia tanya satu soklan kat aku: "watpe nak kira. bukan ada sesapa amik tahu ubat yang dah guna nih" (ngan penuh konfiden la dia nak yakinkan yang dia tu betul and waras...)

Ye.. Memang aku gila.. Saintis2 dalam dunia nih gila.. Kalu takder orang gila macam kitorang nih, takdela penawar untuk penyakit2 atau fakta2 yang wujud berlandaskan kajian. Oh tuhan.. Bukan kali pertama dah orang cakap aku wat keje giler. Saboooo jer la... Ntah2 korang pon cakap aku wat keje gile kan.. Meh aku explain knaper kena kira ubat yang dah makan tuh.. Ubat yang xhabis dan korang rasa patut buang jer...


Macam mana nak tahu patient makan ubat (compliance of medication) kalo tak kira ubat?
Jawapan senang: tanya jer deorang kan??? Memang tak logik. Korang rasa patient (iaitu manusia) baik sangat macam malaikat ker? Deorang pandai menipu..atas sebab tertentu...
  • saje takmo makan ubat
  • ngaku makan sebab takut ngan dokter, padahal tak makan
  • ngaku makan sbb takut dokter marah bila sakit
Ubat yang ada (under investigation) kena tengok berapa tablet yang ada,kang ada orang curik untuk tiru fomula,tak pasal2 site aku yang kena saman oleh company ubat tuh.. Ingat ubat pon takleh cetak rompak ker? Hoiii..dunia penuh cabaran...ada jer plagiarism tak kira bidang apa pun. bukan CD jer orang leh tiru..ubat pon!

Compliance to medication is the main point to analyse the result obtain by the study...
Tau jer la bila wat research, banyak la event yang muncul. Patient complaints of dizziness, headaches, N, V, chest pain, bleeding...and macam2 lagi. So, semua event nih ada kaitan ngan ubat yang deorang makan. Adverse Drug Reaction (ADR).. Nak kena study btol2 sblum ubat tu digunakan btol2 dalam bidang perubatan... kena tau gak kesan sampingannye.. ingat wat ubat nih macam bomoh2 kampung yang gi panjat gunung, amik akar kayu and cakap,nih ubat utk kencing manis...nak administered ubat dalam bidang perubatan nih amik masa hampir 10 tahun atau lebih sebelum btol2 dapat guna...

Setakat tuh dulu aku explain.. Kalo nak tahu lebih lanjut, refer balik aku nyer post tajuk Clinical Trial tu....

Even a 1000 cups of coffee with a friend it is too little (n_n)v

Tuesday, May 10, 2011

Depression Lak


Ada ke stress sampai canni??

Blog aku nih dah jadi macam diari plak..ish...ni jer la tempat untuk aku luah perasaan dari ke'stress'an akibat kerja and persekitaran. Macam yang depa duk bincang kat Radio Sinar pagi tadi, Stresss... Makcik stress sebab tak dapat beli emas...hahaha..agak lawak...tapi itula hakikatnya... Orang kat dunia nih ada macam2 stress. Orang tua stress pasal emas, orang muda stress  pasal cinta...aku lak stress pasal keje.. Dah takde masa nak stress pasal cinta kot. Haha.... Zaman tu dah berlalu. (maknanya aku dah tua la ni...hukhuk)

Kalu stress pasal keje takper agi.. Yang pastinya aku tak suka ada orang 'induce' ke'stress'an aku. Ala... Not a big deal pon. Tapi they make it a big deal! Kalo macam burger McD yang Big Deal tu ok jugak.. Nih stakat benda ciput. Macam la mati pon.... Penat la aku nak stress benda2 canni. Aku malas nak pikir sebenarnya, tapi ada orang duk induce plak. Nak kena sepak nih. Dah lama aku tak guna buah silat aku (kejam kan???). Sampai lam mimpi pon nak masuk. Come on la wei!!!!

Takper..nampaknya ke'stress'an aku dah muncul..jadi, aku nak bercakap pasal 'Depression' lak hari ni....
Memula skali kena jawab soklan nih...

Depress kah kamu???

Sekiranya anda menjawab YA/TEPAT SEKALI/ADA LA KOT bagi soalan2 berikut, Memang sah korang depress... (Meh beta cuba!)

  • Tak leh tido ataupun terlebih tido... (Tidak)
  •  Tak leh concentrate atau mendapati bahawa keje yg sebelum nih senang tu jadik susah (Tidak)
  • Rasa 'hopeless' dan 'helpless' ---->Useless ker? Tak pun. I feel appreciated
  • Tak leh kawal fikiran negatif walau dah cuba banyak kali (Tak jugak...utk sesetengah makhluk jer)
  • Hilang selera makan atau takleh benti makan (Tak..makan cam bese. Nafsu makan jer lebih ckit)
  • Cepat rasa annoying and cepat marah berbanding biasa (Memang perangai aku cepat hot ckit)
  • Rasa hidup ni dah tak berguna (Absolutely NO. Sbb aku ada mak and adik2 yang sayang aku..aku sgt berguna!!)

Keputusan: Lega sebab kebanyakannya BUKAN!
Even a 1000 cups of coffee with a friend it is too little (n_n)v

Monday, May 9, 2011

My Precious Frenz


Ni Namanya Cik Ayu Musli... Comey kan???

Cik Ayu nih perangai dia manja2..macam adik i yang umur 2 tahun tu. Tapi dia nih matang dari segi pemikiran and rajin bila bekerja. Kelam kabut ckit... Tapi tak pernah menyakitkan hati orang... Anak mak.. Suka kucing... Tuh yang dia pegang tu Yoko aku..saje je nak culik Yoko kan??? Bak balik!!!



Nih ramai2 gadis2 single UiTM

 Nih kategori gadis2 Melayu yang dah layak dipinang.. Haha...Dari belakang, Fashieha (pendiam and slow jer..sbb dia banyak nak pikir...best kuar jalan ngan dia sbb dia jarang shopping. Kalo dah shopping, shopping sakan la dia), Ayu, Kak As (peramah and well communication with elders and patient..rajin gak ni...)
Barisan depan dari kiri, aku la...Siti (manis and manja...nampak comey kan?dia memang jauh lebih muda dari aku sebenarnya..dah de BF k) , Shuhada (ala2 boyish tapi perangai ala2 budak 2 tahun yang nakal..apapun, dia tetap pompuan..), Eisya (ni dah de BF gak. Takleh komen lebih2 nnti BF dia marah), Saidah (dah tunang..orgnya lembut and sopan..rajin bekerja..ada matlamat dalam hidup! Chayok!) and adik kesayangan aku, eika mohd (pendiam gak neh..nakal and klakar. aku memang suka buli budak nih..adik kan..aku kan kakak..mestila buli adik...??



All is single...

 Nih kitorang berlima yang konvoi bersama2... All de best to all... Yang nak kawen tuh, tahniah diucapkan. Yang blom ada jodoh tu, sabaq na.. Kalau dah jodoh tak kemana...

To my frenz, TQ for always being there whenever I feel alone in dis world... And TQ for being around when I feel like my life goes up side down (busy)... Tq for add some spice (bukan stakat rempah korang taruk, cili, sayur, ginseng and semua lah).. hehe

Even a 1000 cups of coffee with a friend it is too little (n_n)v

Sunday, May 8, 2011

Mental

Hari ni tetiba rasa nak share pasal psiko thing... Menarik dan perlu tahu rupa2nya banyak jenis perangai psikotik yang kita tak tahu..well,mungkin korang tahu...for me, its new!

HPD (Histrionic personality disorder ) maksudnya....amik dari Wikipedia
: is defined by the American Psychiatric Association as a personality disorder characterized by a pattern of excessive emotionality (emosi yang berlebih-lebih)  and attention-seeking (dahagakan perhatian), including an excessive need for approval (berlebih2 inginkan pujian) and inappropriate seductiveness, usually beginning in early adulthood (remaja) . These individuals are lively, dramatic (dramatik), enthusiastic (bersemangat), and flirtatious (suka ngorat).

Orang macam ni dia selalunya gagal untuk melihat personaliti diri secara realistik, malah cenderung untuk mendramatikkan dan memperbesar2kan masalah/kesulitan mereka...

Selalu bertukar2 kerja, sebab cepat bosan dan mempunyai masalah untuk handle masalah sendiri/kekecewaan.

Oleh kerana deorang ni cenderung untuk hidup seperti dalam novel (drama la katakan) dan memperbesarkan perkara, deorang akan buat sesuatu yang berisiko/membahayakan diri sendiri dengan niat untuk mendapat perhatian.

Semua faktor ni akan membawa kepada risiko yang lebih besar iaitu tekanan perasaan (depression).

Simptom2 tambahan:
  • Suka menunjuk-nunjuk
  • sentiasa mencari pengiktirafan/pujian
  • Berlebih2 dalam menonjolkan emosi
  • Sensitif yang berlebihan bila dikritik atau tidak disukai
  • Simptom somatic (berpura2 sakit), untuk menarik perhatian
  • Ingin sentiasa menjadi tumpuan
  • Kurang toleransi (keras kepala la kot)
  • Emosi berubah2 secara cepat/drastik dan berkemungkinan kelihatan melampau bagi orang sekeliling
  • Cenderung untuk percaya sesuatu hubungan itu lebih intim berbanding biasa (bagi pihak dia..orang len rasa bese-bese jer..)
  • Buat keputusan melulu
Ikut guideline ICD-10...Sila baca seperti di bawah..kalo paham english lak...malas nak translate...


ICD-10
The World Health Organization's ICD-10 lists histrionic personality disorder as (F60.4) Histrionic personality disorder.[7]
It is characterized by at least 3 of the following:
  1. self-dramatization, theatricality, exaggerated expression of emotions;
  2. suggestibility, easily influenced by others or by circumstances;
  3. shallow and labile affectivity;
  4. continual seeking for excitement and activities in which the patient is the center of attention;
  5. inappropriate seductiveness in appearance or behavior;
  6. over-concern with physical attractiveness.
So...agak seram gak la kan.... Tak sangka wujudnya penyakit canni! Ntah2 aku kot..muahahaha..


Even a 1000 cups of coffee with a friend it is too little (n_n)v

Aku Kena Kawen Paksa ~~

Aku dipanggil balik kampung secara tiba2..hmmm…memandangkan aku memang plan nak balik jenguk mak kat kampung, so aku pon balik ngan rela hati. Sampai jer umah, mama sambut aku ngan penuh kegembiraan.. Aku pon gembira jugak. Seronok menghabiskan petang dibuai angina sepoi2 bahasa. Tak pernah setenang nih..

Tiba-tiba….mama datang, lepak kat sebelah. Hmm..nak manja2 la tu. Ngehehe…

Mama bersuara:”bila la agaknya anak mama ni nak kawen…”

Aik..soklan sensitive lak dia bukak… Sejak aku putus cinta tahun lepas, mama cbuk Tanya. 

Tak tau ke aku dalam diam suke kat sorang dokter pakar tuh.. Takmo agi kapel ngan sapa2….
Aku senyap jer. Malas ah! Then mama sambung ayat…
“sok majlis tunang..bersiaplah yer…”

Aku wat dunno jer.. Patutla panggil aku balik!!! Tidak!! Tapi memandangkan hati aku yang macam tawar nak bercinta, aku terima je la kot..cian kat mak aku duk teringin nak ada menantu. Ish…harap2 ensemla tunang aku tuh!

***********
Hari ni, aku masih rasa konpius..btol ke aku nak tunang ni? Boleh ke kawen tanpa cinta? Logik ker??

Aku dah ready..tunggu rombongan jer dah…. AKhirnya..dapat gak aku tahu pasal tunang aku tu walaupun dia tak bertandang skali… Mualaf rupanya.. Cina masuk islam.”Tu lah!nak sangat ‘chinese look’ guy..kan dah dapat cina tros!” Hmmm… Sesedap hati  deorang je tentukan hidup aku. 

Bila aku setuju ngan pinangan tu, deorang sebuk lak bincang pasal majlis kawen. Wei!! Consider la perasaan aku neh.. bagi la aku ngan tunang aku berkenal2 dulu…kot2 aku leh jatuh cinta..tolongla…pleasseeee… (Dalam hati jela semua rungutan tuh)

***********
Hati aku dah berdebar2…mama cakap rombongan pihak lelaki dating pas Zuhur untuk akad nikah. Gila! Aku masih konpius. Betol ke keputusan aku ni? Macamana kalo aku jumpa orang yang aku suka pas kawen? Mesti aku menyesal kan? Kenapa aku terima pernikahan ni? Kenapa? Sebab aku malas nak pikir pasal cinta. 

Tapi aku nak becinta lagi… Tapi kalo tak kawen kang..umur dah lanjut..hmmmm…aku masih termangu di katil…. Susah gak kena  kawen paksa neh…

Kamil dah gi ambik dulang hantaran..malas aku nak amik tahu. Korang nak sangat aku kawen, korang uruskan seme. Aku taknak tahu and tak eksaited pon nak kawen!
Mama ngan adik2 kat dapur. Uruskan catering.. Aku jer..sebagai pengantin, duk jer lam bilik…

Lum siap lagi. Lagi sejam nak Zuhur..hati aku berdebar hebat.. Ya Allah… Berikanlah aku petunjuk…

Tiba2 terdengar jeritan dan riuh rendah di luar rumah….hantaran tak siap..ramai sangat orang kawen kot. Sampai tak sempat nak siapkan hantaran aku. Ada aku kesah? Nak marah pon tak daya. Korang yang nak sangat aku kawen kan? Korang setel la seme tuh.. Aku pengantin terpaksa….aku nak wat tatau jer.. Tetiba mama datang and cakap:”tuh..pengantin lelaki dah sampai..nak kawen taknak?”

Hati aku macam nak melompat kuar….Tak berani nak pandang…tapi aku curi2 pandang… Aku tengok dia…dia senyum. Ya Allah..comeynyer. Memang muka chinese look..and kurus..sweet..kenapa orang cam dia takder orang nak?? AKu setuju!!! Tunggu akad je lah.huhu…. 

Happy! Mesti anak aku pandai2 pasni sbb kacukan kan..hehe….

************
Azan Subuh…Selamatkah semuanya? Aku terjaga dari mimpi…Semua tu hanya mimpi… Hati aku masih berdebar… Macam ni ke rasanya bila kawen?? Hahaha
Setakat tu jer citer pasal mimpi aku….Seb bek bukan btol2….



Even a 1000 cups of coffee with a friend it is too little (n_n)v

Friday, May 6, 2011

Aku Suka

aku SUKA bila dia....
pakai baju kemeja pink lembut...
aku terpana...tapi..
aku rasa, dia perasan aku senyum2 bila pandang dia...
dia ingat aku kutuk dia kot...
sampai skarang dia tak
pakai baju tu lagi dah....

aku SUKA bila dia gelabah...
bila dia tak pasti nak buat apa...
bila keputusan dia kejap macam ni..kejap macam tu...
tapi..dia akan buat keputusan paling baik...
dia cuma perlukan masa untuk berfikir..

aku SUKA bila dia marah...
dia takkan pandang ke dalam mata aku...
muka dia akan jadi merah...
and dia akan luahkan apa tersirat di hati dia..
so, aku tahu perasaan sebenar dia...
tak seperti selalu..misteri....

aku SUKA bila dia senyum dan gelak...
semua orang bleh cair tengok dia senyum...
aku pon akan terpana...
sebab tu kot dia jarang senyum kat orang...
orang kata dia sombong...
tapi bagi aku, dia lurus...

Aku SUKA dia...walau apa pun pandangan orang kat dia...
sebab..hanya aku kenal dia (n_n)v



Even a 1000 cups of coffee with a friend it is too little (n_n)v

Wednesday, May 4, 2011

BAru habes meeting... hmmm...ntah aper la aku merapu tadi.. Cian boss tak paham apa kejadahnya nombor2 sekalian yang aku sebut tu.. Nanti kita sit down sesame and bincang k?
Kucing pengsan akibat terlalu panas kat bilik boss!

Yang buat aku betol2 panas adalah, AIRCOND bilik boss rosak!! Ish..geram tol lah.. Patut aku kena panggil orang Radicare datang nih.. Canner aku nak wat keje kalo panas cenggini.. Bara tau tak?? Hmmm...salah aku jugak kot sebab jarang2 datang ke sini sampai lipas pon leh wat sarang.. Sorry bos.. Nanti saya amik alternatif.. (dah beli ubat lipas)...

Aku dah tak sabar nak tunggu CTIL application nih siap.. Cek pon dah ready.. Walla! Tak sangka semua berjalan lancar... Alhamdulillah.... Walaupun besar dugaanMu padaku, ku yakin Kau memeberikan yang terbaik untukku Ya Allah... Sekurang2nya aku rasa aku mampu hadapi dengan tenang walaupun tak berapa cemerlang....(dengan adanya sokongan boss di belakang...)

Tidak sekali2 aku ingin sebegini...
Yang buat aku hepi sesangat keje ngan boss adalah, aku dapat naikkan berat badan sebanyak 5 kg pada tahun 2009 dan pada tahun nih, aku naik 2 kg!! Yeah! Ada sesapa brani cakap aku kURUS??Cekeding?? Sila cakap!! Meh ukur lilit pinggang aku...muahahaha

Malas nak merapu..kawan aku dah tunggu dah tu..nak pi dating lak (datingla sangat...)...habis dah keje dia kat ward...chow sin chan!












Even a 1000 cups of coffee with a friend it is too little (n_n)v

Tuesday, May 3, 2011

Singgah De' Cherating

Rentetan perjalanan kami untuk pulang ke Terengganu sempena hari Buruh.. Bila dah kerja, baru rasa seronoknya ada Hari Buruh ni..hakhak....


 
Driver Kami (En.Qa'id yang tidak berlesen..)...Bertolak seawal pagi dari Selayang...


Dah sampai Kuantan..Beliau masih tekun memandu...


Cari nahas ka???? Dia dah bengang ngan pemandu lorong kanan....


Rombongan


Chef2 yang memasak hidangan pada tengahari itu
Adik Beradik yang sama2 cun nih..hehe



Setelah kenyang..driver dah tembam!
 

Encik penumpang dah tak sabar nak mandi laut


Driver diurut2 dan ditatang..agar lebih semangat!


Co-Pilot yang tak leh harap ni...Tido jer...hahaha


Volleyball time!

Tu jer..kami singgah di Cherating jer ni..Balik kampung jer lupa semua camera and handphone kerana menikmati percutian yang sangat best!

Even a 1000 cups of coffee with a friend it is too little (n_n)v