Resepi ni aku ejas sikit dari bubur labu atau pengat labu. Sebab aku jenis tak suka makan kuah sangat. So, try and error.
Bahan- Bahan:
Sebiji labu sederhana besar
Gula melaka 3 keping
Gula kasar 2 sudu (secukup rasa)
Santan kotak (1 kotak) atau santan serbuk (2 paket)
Daun pandan
Garam (separuh sudu kecil)
Cara-cara:
Basuh labu, gosokkan dengan span basuh pinggan (yang kasar)
Bilas hingga bersih
Potong mengikut garis biji labu menjadi juringan/potongan bulan sabit
Susunkan dalam periuk (sederhana besar)
Masukkan santan kemudian hiriskan gula melaka dna tabur atas labu tadi
Taburkan sedikit garam
Simpulkan daun pandan dan campak dalam periuk
*ps: campak means korang leh letak je mana2 korang suka dalam periuk tu.
Masakkan atas api kecil. Biarkan menggelegak dan hampir kering.
Setelah masak, angkat dan hidangkan. bergantung pada kreativiti masing2.
No comments:
Post a Comment